Wybieram  zdrowie  i  zdrowe odżywianie
2022-11-08 08:59:21



Jesień dająca nam bogactwo warzyw i owoców to znakomity moment, aby utwierdzić naszych uczniów w przekonaniu o wpływie zdrowego i racjonalnego odżywiania na odporność organizmu. W piątek 7 października uczniowie z klasy III w ramach realizacji programu Szkoła Promująca Zdrowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych podczas których przygotowywali samodzielnie smaczne, a przede wszystkim zdrowe sałatki warzywne według własnych przepisów. Warsztaty kulinarne poprzedziły rozmowy o zasadach zdrowego odżywiania, w szczególności roli warzyw i owoców w codziennej diecie. Uczniowie podzieleni na grupy starannie, z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i higieny samodzielnie przygotowywali warzywa, a następnie doprawiali do smaku różnymi przyprawami. Najbardziej oczekiwanym i pełnym wrażeń elementem zajęć była degustacja. Uczniowie podzielili się wzajemnie przygotowanymi sałatkami, które były pyszne, przepełnione różnorodnością warzywnych smaków. Przyrządzenie ich dało uczniom wiele satysfakcji, a jednocześnie uświadomiło, jak ważną rolę odgrywają owoce i warzywa w ich życiu. Podczas zajęć uczniowie rozmawiali o walorach zdrowotnych warzyw, ich witaminowym bogactwie i wpływie, jaki mają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka.




1.jpg

6.jpg 

4.jpg 



http://sprataje.tbu.pl/printnews.php?id=552